Site logo
Site logo
Wie is Dorine van der Haas?

Mijn naam is Dorine van der Haas (1963). Via allerlei boeiende wegen ben ik gekomen tot waar ik nu ben: transformationeel trainer en coach voor ondernemers.

Mijn carrière
Mijn zakelijke carrière ben ik gestart in de gezondheidszorg. Eerst als wijkverpleegkundige, later als hoofdwijkverpleegkundige. Ik ontdekte echter dat dat niet mijn einddoel was. Ondernemen zit ook in mijn bloed en daarom heb ik in 1992 mijn eigen winkel geopend: Door’s Fashion in Pijnacker, een eigentijdse modezaak voor vrouwen. Het geeft me voldoening als mensen blij de winkel uit gaan. Het leuke aan mode is ook het steeds veranderende modebeeld. Ieder seizoen ondergaat de winkel een complete metamorfose.

Mijn gevoel
Ik ontdekte dat als ik de modeontwikkelingen volg, ik vooral op mijn gevoel af ga. Op die manier heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Een stijl die zeker het modebeeld volgt, maar waarin ook duidelijk iets van mezelf is terug te vinden. Hetzelfde geldt voor ondernemen. Ik ben me bewust van de regels en wetten van het ondernemerschap, maar volg toch voor een groot deel mijn gevoel.

Mijn inzicht
Wat ik miste heb de afgelopen jaren is dat er af en toe eens iemand met me mee keek of me de vraag stelde waarom ik bepaalde keuzes had gemaakt. In de zorg is het heel gebruikelijk om aan ‘intervisie’ te doen: te bespreken met collega’s welke situaties je moeilijk vindt en waarom. Door daar over te praten met elkaar, krijg je nieuwe inzichten en kun je weer verder. In het ondernemerschap miste ik dat, en ik sprak met mezelf af dat ik daar ooit eens iets mee wilde doen.

Mijn keuze
Dit alles heeft ertoe geleid dat ik in 2006 de opleiding voor transformationeel trainer en coach heb gevolgd. Daardoor ben je in staat om anderen te leren op een nieuwe manier naar zichzelf te kijken en naar de wereld om hem of haar heen en andere – lees: vrijere – gevoels- of belevingsingangen te geven. Situaties anders beleven zorgt er namelijk voor dat je je daadwerkelijk anders kunt gaan gedragen. Aansluitend aan deze studie heb ik op Nijenrode de cursus ‘business en spiritualiteit’ gevolgd.

Mijn avontuur
Eigenlijk valt door deze studie alles op zijn plek. Mijn ervaringen in de zorg en het ondernemerschap én mijn gevoelsmatig handelen kan ik inzetten bij “DO” . Daarbij richt ik mij specifiek op de ondernemer. Of liever gezegd op de méns achter de ondernemer. Wie of wat is hij/zij en waar ligt zijn of haar passie? Waar zitten blinde vlekken? Ik vind het een mooi en ook boeiend proces om hier samen met de ander inzicht in te krijgen en zo blokkades op te heffen waardoor mensen weer verder kunnen. Kunnen doen (DO!) wat ze het liefste willen.

Met
DO ben ik een nieuw avontuur begonnen in ondernemen. Een avontuur dat is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Ik noem het daarom ‘ondernemen met eigen wijsheid’.